Lyhytterapia

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen terapeuttista keskusteluapua. Siitä on apua hankalissa elämäntilanteissa tai psyykkisen hyvinvoinnin ongelmissa. Et tarvitse vastaanotolle Kelan lähetettä, eikä sinulla tarvitse olla mielenterveyden ongelmaa. Jo muutama käyntikerta voi auttaa sinua saamaan tilanteeseesi tarpeellista ulkopuolista näkökulmaa ja suuntaviivoja ongelmiesi ratkaisemiseen. Terapiassa käydään yleensä 5-25 kertaa.


Terapian tavoitteena on omien voimavarojesi löytäminen ja positiivisen muutoksen tukeminen elämässäsi. Lyhytterapia voi auttaa, kun voimasi ovat vähissä, tunnet ahdistusta, masennusta, pelkoa tai uupumusta. Voit tuntea olevasi eksyksissä merkittävän elämänmuutoksen johdosta, ja tarvitset apua uuden suunnan löytymiseen. Voi myös olla, että kaipaat elämääsi muutosta, mutta et ole varma minkälaista, tai tarpeelliselta tuntuvan muutoksen eteenpäin työstäminen tuntuu vaikealta.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia perustuu samaan tieteelliseen teoriapohjaan ja terapeuttisiin työvälineisiin kuin ratkaisukeskeinen psykoterapia. Ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa kutsutaan myös voimavarakeskeiseksi tai voimavarasuuntautuneeksi terapiaksi. Lisätietoa ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta saat Ratkaisu- ja voimavarasuuntautuneiden menetelmien edistämisyhdistys Ratkes ry:n sivuilta,  www.ratkes.fi.

Ratkaisukeskeisen terapian periaatteita:

Mukaillen https://ratkes.fi/yhdistys:

  • Asiakaslähtöisyys. Asiakas asettaa itse omat tavoitteensa tavoitellun elämänmuutoksen suhteen. Terapeutti auttaa asiakasta kirkastamaan omat tavoitteensa ja fokusoimaan voimavaransa siihen, mikä on kullakin hetkellä kaikkein tärkeintä, ja mihin asiakas voi vaikuttaa.
  • Tavoitelähtöisyys ja tulevaisuussuuntautuneisuus. Keskusteluissa painopiste on tavoitellussa elämänmuutoksessa ja siinä, miten asiakas voi sen saavuttaa.
  • Voimavarakeskeisyys. Terapiassa tutkitaan ja hyödynnetään asiakkaan kykyjä, taitoja ja osaamista käsillä olevan ongelman ratkaisemisessa tai tavoitteiden saavuttamisessa.
  • Poikkeuksien ja edistyksen huomioiminen. Terapiassa tutkitaan erityisesti niitä aikoja ja hetkiä, jolloin vaikeudet ovat olleet paremmin hallinnassa tai jokin tavoite on toteutunut edes osittain. Taustalla on perusfilosofian mukainen pyrkimys ”tehdä lisää sitä, mikä toimii”.
  • Myönteisyys ja luovuus. Terapiassa etsitään ongelmiin uudenlaisia näkökulmia ja etsitään luovasti erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja, joiden toimivuutta asiakas voi testata omassa arjessaan.
  • Muiden työmuotojen hyödyntäminen. Ratkaisukeskeinen työtapa on salliva, ja siihen voidaan vapaasti liittää muista työmuodoista lainattuja ideoita terapeutin henkilökohtaiseen osaamiseen perustuvasta työkalupakista käsin.
  • Yhteistyö ja kannustus. Terapeutti auttaa asiakasta huomaamaan ongelmiin liittyvän edistymisen. Käsillä olevaan ongelmaan liittyviä pulmia voidaan ratkoa myös yhteistyössä asiakkaan verkostoon kuuluvien ihmisten kanssa.

Millan ajanvaraus ja lisätiedustelut

Sastamalan Karkkuun on n. 30 min matka seuraavista: Tampere, Hämeenkyrö, Nokia, Pirkkala, Ylöjärvi.